Isä meidän -oheismateriaali
Sivu | 1 | 2 | 3 |
Monia alkoholiperheitä leimaa se, että perheenjäseniltä puuttuvat myönteiset vaihtoehdot. Kodista tulee häkki, jossa alkoholistin lähimmäiset toistavat selviytymisstrategioitaan. Päihdeongelman vaikutus perheen muihin jäseniin on yksilöllinen ja jokainen heistä kokee tilanteen ja sen vaikutukset eri tavalla. Alkoholismin aiheuttamat ikävät puolet saattavat tulla esiin vain humalassa, ja selvänä ollessaan vanhempi voi olla aivan tavallinen. Emotionaalinen eristäytyminen on ehkä vakavin kaikista ei-päihdeongelmaisen perheenjäsenen kohtaamista ongelmista. Se ei vaikuta hänen elämäänsä vain perhepiirissä, vaan myös sen ulkopuolella. Terveet ihmissuhteet täytyy kieltää tai niiden solmimista lykätä, jotta ihminen kykenisi selviytymään epäterveestä tilanteesta. Esimerkiksi harrastukset toimivat myönteisenä ulkoisena tekijänä, jotka tasapainottavat kielteistä kotiympäristöä ja auttavat rakentamaan parempaa kanssakäymistä. Lasten on havaittu mieluummin pysyvän juojasta erillään ja yrittävän keskittyä omaan elämäänsä. ".se on täys mahdoton yhdistelmä, että sinä asut täällä ja käyt dokaamassa, että minun mielestä ennen kun se on virallisesti alkanutkaan niin sille pitää tehdä stoppi. Että minun hermot ja minun energia ei riitä siihen, että minä mietin että missä sinä yös pärräät ja minkälaiset laskut sinä aikaan saat." (Anne) Kielteisen selviytymisen ja myönteisen elämisen välillä on perustavaa laatua oleva ero.
Läheiset reagoivat juomiseen luonnollisesti varsin voimakkaasti. Patoutuneet tunteet purkautuvat herkästi huutona, toisen syyttelynä ja mollaamisena. Jatkuva huomauttelu ja haukkuminen pahentaa kuitenkin jo ennestään juomisen takia tulehtuneita välejä. Toisaalta myös alkoholisti voi humalassa ollessaan olla todella hankala. Hän saattaa jankuttaa, huutaa tai rähjätä. Nämä tilanteet jäävät helposti läheisen muistiin aiheuttaen mielipahaa ja voimattomuuden tunteita. Läheisen ei ole myöskään tarkoitus pitää alkoholistia koko ajan iloisena tai hyvällä tuulella kontrolloimalla omaa käytöstään ja mukailemalla alkoholistin toiveita. Tärkeää on, ettei läheinen jauha vanhoja asioita, mutta ei myöskään piilottele menneisyyden tapahtumia, vaan ottaa niistä opikseen. Esimerkiksi joidenkin kotitöiden vastuuttaminen päihdeongelmalliselle vahvistaa tämän itsetuntoa. Alkoholisti kokee olevansa arvokas ihmisenä, eikä hän jää täysin kodin asioiden ulkopuolelle. ".minä olen sitä ihmetellyt, että miksi mulle ei puhuta mitään noista - jutuista." (Isä)
Liiallista juomista saatetaan myös pitää syynä jokaiseen perheen sisäiseen ongelmaan tai kaikkiin elämän vaikeuksiin. Ne selitetään alkoholin avulla, ja päihdeongelmaista pidetään vastuullisena kaikkien perheenjäsenten elämästä. Läheinen voi tarvittaessa tehdä itsetutkistelua, ja miettiä, olisiko hänellä anteeksipyydettävää sairastuneelta kumppaniltaan, lapseltaan tai ystävältään. Alkoholismi on vaikea sairaus, ja se herättää monenlaisia tunteita. Tuskin kukaan läheinen voi sanoa, ettei ole koskaan suuttunut, huutanut, raivonnut, itkenyt, suostutellut tai manipuloinut sairastunutta. Rehellisyys itselle ja avoimuus alkoholistia sekä ympäristöä kohtaan antaa voimavaroja kamppailussa terveemmän elämän puolesta. ". Että minun mielestä ois ollut paljon parempi, että minä oisin vaan ajatellut, että sielläpä olkoon. Ja niin minä parhaani mukaan tein." (Anne)
Alkoholismi-sairauteen kuuluu tyypillisesti itsensä puolustaminen. Tämä tulee esiin erityisesti em. ristiriitatilanteissa. Alkoholisti kokee itsensä muita huonommaksi, vähempiarvoiseksi ja kelvottomaksi. Hänen on vaikea kestää vastoinkäymisiä tai kritiikkiä, ja alkoholisti tuntee itsesääliä, kun joku asia menee vastoin omaa tahtoa. Sairastunut luulee, että häntä arvostellaan ihmisenä, että muilla ei ole siihen oikeutta. Läheisten syyttäminen ongelmista palvelee juojaa, sillä tämän ei tarvitse kohdata omaa vastuutaan alkoholin käytön lopettamisessa. Alkoholisti saattaa ryhtyä myös marttyyriksi, ja todeta esimerkiksi, että "pärjään omillani, en tarvitse teitä enkä ketään muitakaan. ".mutta jos minä jonkun kaljan otan niin siitä tulee aina tämä kailastus." (Isä)
→ seuraavalle sivulle
Sivu | 1 | 2 | 3 |
|