Hiljaa toivotut

Hiljaa toivotut - elokuva lapsettomuudesta

Hiljaa toivotut on koskettava tositarina vanhemmuuden tavoittelun iloista ja suruista. Elokuva kertoo kahdesta lapsettomasta pariskunnasta, joiden elämää rytmittävät toistuvat hedelmöityshoidot. Parit ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta toive omasta lapsesta toteutuisi. Apua lapsentekoon haetaan hoitojen lisäksi pankista, ja tukea puolisolta. 

Epävarmuus tulevaisuudesta ja hedelmöityshoidot sivuvaikutuksineen haastavat parisuhteen. Muille ihmisille on vaikea kertoa asiasta. Elämä kaventuessa kodin ja lapsettomuusklinikan seinien sisälle pariskunnat joutuvat tekemään vaikeita ratkaisuja ja miettimään elämän tarkoitusta ja tulevaisuutta – lapsen kanssa tai ilman. Ajatus omasta lapsesta muuttuu hiljaiseksi toiveeksi, jonka toteutumiselle ei ole takeita.

Hiljaa toivotut kertoo koskettavasti siitä, miten paljon tahaton lapsettomuus voi satuttaa. Elokuvan päähenkilöt eivät ole tässä suhteessa ainutlaatuisia; Suomessa noin joka viides pariskunta kärsii lapsettomuudesta jossain elämänsä vaiheessa. Useita vuosiakin kestävä odotus voi olla kipeä, mutta monesti myös palkitseva. 

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on ollut elokuvan valmisteluvaiheesta saakka mukana mahdollistamassa elokuvan syntyä.

Hiljaa toivottujen valtakunnallisen teatterilevityksen on mahdollistanut elokuvan pääyhteistyökumppani Väestöliiton klinikat Oy. Lisäksi elokuvan levitystä tukee yhteistyökumppani MSD. 

Ohjaajan sana

”Toivon, että ihmiset voivat löytää jotain itsestään katsoessaan Hiljaa toivotut -dokumenttielokuvaa – myös silloin, kun ei ole halunnut lapsia tai niiden saamisessa ei ole ollut vaikeuksia. 

Se mitä lapsettomuus opettaa ja pysäyttää ajattelemaan on se, että koskaan ei voi tietää etukäteen, mitä omassa elämässä tapahtuu. Vaikka elämässä ei ehkä pitäisi ajatella liikaa, niin on hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitä omalta elämältään lopulta haluaa. Kuunnella hetki itseään ja myös toista omassa parisuhteessa. Siihen lapsettomuus myös usein pakottaa. Hyvä niin. Puhumaan oikeista asioista, edes välillä ja kuuntelemaan. Elämän realiteetit ja joskus myös kaverit, tuttavat, sukulaiset, sairalaan henkilökunta tai tuntemattomat voivat laittaa toivomaan omaa lasta “hiljaa”. Elämä alkaa rajautua kotiin ja klinikkaan.

Miehenä tahatonta lapsettomuutta katsoo hiukan eri vinkkelistä. Joskus on otettava huumoria mukaan vaikka ei yhtään naurattaisi eri tilanteissa, mitä esimerkiksi hedelmöityshoitorumbassa tulee vastaan. Matkasta on kysymys - tunnematkasta tahattomassa lapsettomuudessa. Sitä se on myös miehille vaikka emme sitä haluaisi aina näyttää. Tahaton lapsettomuus, tunne ja matka. Siksi Hiljaa toivotut on myös elokuva. 

Olen tehnyt elokuvan, joka katsoo tahatonta lapsettomuutta sekä miehen että naisen näkökulmasta ja myös parisuhdetta. Tahaton lapsettomuus tuo esiin millaista on myös olla miehen tai naisen kanssa- ainakin, kun tahaton lapsettomuus heittää haasteita parisuhteelle. 

Marjaana ja Matti. Heli ja Toni. He ovat tämä elokuva. Olen tehnyt tämän elokuvan kaikille meille tavallisille ihmisille. Oli sitten hän lapseton ja lapsellinen – tällä hetkellä.”

Tekijät

Ohjaaja Timo Haanpää (s.1967) on taiteen ja kasvatustieteiden maisteri, joka työskentelee Lapin yliopistossa. Timon aikaisempi elokuva on seitsemän ohjaajan yhteistyöprojekti Isien merkit (2007). Timon näkökulma elokuvan aiheeseen on hyvin omakohtainen, hän on kärsinyt lapsettomuudesta 7 vuotta.

Tuottaja Janne Niskala (s.1976) on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta valmistunut medianomi. Hän on Vaski Filmi Oy:n toimitusjohtaja ja tuottaja. Janne on työskennellyt mm. YLEn palveluksessa freelance-kuvaajana Kiinassa. Hänen aikaisempia elokuviaan ovat mm. Isä meidän (2006) ja Isien merkit (2007), joissa hän toimi kuvaajana. Janne on myös yksi Jos mulla ois valta -dokumentin (2008) ohjaajista.

Helin blogi

Heli, yksi elokuvan päähenkilöistä, purki tuntemuksiaan lapsettomuuteen liittyen kirjoittamalla blogia usean vuoden ajan. Blogikirjoituksissa, jotka ovat tähän asti olleet luettavissa vain salasanan takaa, piirtyy selkeä kuva siitä vuoristoradasta, jonka läpi Heli ja Toni ovat käyneet vuodesta toiseen yrittäessään saada oman biologisen lapsen. Julkaisemme nyt osan näistä kirjoituksista, sillä niistä voi olla hyötyä muille samassa tilanteessa oleville, ja toisaalta nämä tekstit voivat osaltaan myös monipuolistaa elokuvan katsomiskokemusta.

Ensimmäisen osan blogiteksteistä voi käydä lukemassa täältä.  

Toisen osan blogiteksteistä voi käydä lukemassa täältä.