Isä meidän - harjoituksia ← Harjoitukset -etusivu
Tutusmisharjoituksia
1. Jokainen kertoo vuorollaan itsestään kuka olen, mistä tulen ja mitä tältä työskentelyltä odotan. Kertomusta voi elävöittää esimerkiksi siten, että jokainen antaa itselleen jonkin itseään kuvaavan "sukunimen": Aino Aurinkoinen, Pekka Pippurinen, Seija Sisukas, Veikko Vihainen jne. Tai kokonaan uuden "nimen" ; kaikki voivat olla hedelmiä, kukkia, eläimiä, värejä tms.: ananas, karviainen, sitruuna, taateli jne. tai kärpänen, gorilla, sarvikuono, varpunen jne. Nimenä voi käyttää myös yhdistelmää oma toinen nimi ja äidin tyttönimi (jos halutaan käyttää myös sukunimiä); Eeva Unelma Anelma Salminen (omaa sukua Lahti) onkin Unelma Ärjylä.
2. Erilaiset kuvakortit, lehdistä leikatut kuvat tai valmiit ryhmätyöskentelyyn suunnitellut kortit (katso esim. www.ensijaturvakotienliitto.fi) toimivat myös hyvin tutustumisharjoituksissa. Ohjaaja levittää kortit valmiiksi pöydälle tai lattialle ja pyytää ryhmäläisiä valitsemaan kortin, joka parhaiten kuvaa itseä. Jokainen kertoo vuorollaan valitsemastaan kuvasta ja itsestään. Samalla tavalla voi käyttää pieniä esineitä, luonnonmateriaaleja tai vaikka pyytää etsimään omasta laukusta, taskusta tai lompakosta esine, joka parhaiten kuvaa itseä.
3. Ryhmäläisille jaetaan paperit ja liidut tai maalia ja pensselit. Jokainen piirtää/maalaa oman kuvansa. Kuva voi olla värejä ja muotoja, tunnelmia ja tuoksuja tai "peilikuva" - jokaisen oman näkemyksen mukaan. Valmiit kuvat esitellään yksi kerrallaan ja samalla jokainen kertoo itsestään ja ryhmään tulostaan. Lopuksi kuvat voi ripustaa seinälle.
4. Istutaan ringissä jokainen omalla tuolillaan, ohjaaja seisoo vapaalla lattialla ringin keskellä (harjoitus vaatii reilusti tilaa). Ohjaaja kertoo oman nimensä ja jotain itsestään: "nimeni on Helena ja asun kerrostalossa" tai "minulla on kaksi lasta" tai "harrastan sauvakävelyä". Kaikki, jotka voivat sanoa itsestään samaa, nousevat ylös ja etsivät itselleen uuden, vapautuneen paikan. Se, joka ei saa paikkaa, jää seisomaan ringin keskelle ja jatkaa harjoitusta kertomalla nimensä ja jotain itsestään. Ohjaajan tehtävänä on huolehtia, että kerrotaan itsestä (ei naapurista) ja myönteisessä hengessä. Harjoitusta kannattaa jatkaa niin kauan, että kaikki ovat päässeet kertomaan itsestään mielellään useamman kerran. Harjoitus lämmittää ja vapauttaa, joten sen jälkeen on helppo jatkaa tavoitteiden ja toiveiden kanssa.
5. Kokoonnutaan vapaalle lattialle ja kävellään keskittyen omaan kulkemiseen, katse lattiassa. Pikkuhiljaa nostetaan katsetta ja katsotaan minkälaisia jalkoja tulee vastaan, minkälaisia käsiä tulee vastaan, minkälaisia kasvoja tulee vastaan, minkälaisia silmiä tulee vastaan. Aletaan tervehtiä vastaantulevia: nyökäten, kätellen, esittäytyen jne. Pysähdytään seuraavan vastaantulevan kanssa ja esittäydytään: kuka olen, mistä tulen ja mitä odotan ryhmätyöskentelyltä. Harjoitusta voi jatkaa siten, että pysähdyksiä/keskusteluja/keskusteluaiheita eri ihmisten kanssa tulee useita ja lopuksi käydään vielä yhteinen keskustelu: miltä harjoitus tuntui, saitko uutta tietoa ihmisistä, kerroitko tavoitteesi, mitä haluat sanoa vielä kaikille ääneen jne. ← Harjoitukset -etusivu
|